Warzywa po gotowaniu bulionu zazwyczaj wyrzucamy do kosza. A szkoda, bo można z nich upiec naprawdę smaczny pasztet. W wersji wegetariańskiej, czy mięsnej. Wystarczy dodać kilka składników i gotowe. Na kanapki jak znalazł.
Pasztet z warzyw po rosole. Składniki:
- gotowana włoszczyzna z rosołu
- posiekana cebulka
- ugotowana kasza jaglana
- suszone pomidory
- jajko
- oliwa z oliwek
- ciecierzyca z puszki
- kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
- czosnek w proszku
- tymianek
- papryka wędzona
- sól, pieprz
- sezam
- pestki słonecznika
Pasztet z warzyw po rosole. Wykonanie:
- Najpierw zmiel ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj do niej ciecierzycę, cebulkę, suszone pomidory i zmiel na gładką masę
- Później dodaj warzywa z rosołu, kilka kropel oliwy, przyprawy i ponownie zmiel
- Do powstałej masy dodaj koncentrat i jajko, wymieszaj
- Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem i posyp sezamem i pestkami słonecznika
- Piecz ok 50 minut w temp. 180 stopni
Pasztet możesz jeść i na ciepło i na zimno. Doskonale smakuje rozsmarowany na kanapce, ale sprawdzi się również jedzony solo w plasterkach. Jeśli gotowałeś rosół z mięsem je również możesz dodać do swojego pasztetu. Zmiel je wtedy podczas pierwszego etapu.
Zobacz także: Jak upiec idealny pasztet na świąteczny stół?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl