Pasta z fasoli to idealny zamiennik tłustego i mało odżywczego tradycyjnego smalcu. Odżywcza pasta z białej fasoli sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i kolację. Do tego przygotowanie wegańskiego smalcu zajmie ci zaledwie kilka minut. Pasta z fasoli najlepiej smakuje podawana z ciemnym pieczywem i małosolnymi ogórkami.
Czytaj także: Przepis na naleśniki. Ze specjalnym składnikiem
Przepis na pastę z białej fasoli. Potrzebne składniki:
- 1 puszka 400 g białej fasoli
- 1 duża cebula (może być czerwona)
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przepis pastę z białej fasoli. Sposób przygotowania:
- Fasolę odcedź i zachowaj kilka łyżek zalewy
- Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę, podsmaż razem na patelni z olejem, aż cebula będzie lekko zarumieniona, dopraw solą i pieprzem
- Fasolę rozgnieć widelcem lub blenderem. W razie potrzeby dodaj trochę zalewy gdyby pasta wyszła za sucha
- Wszystko razem wymieszaj
- Wegański smalec podawaj z pieczywem
Zobacz także: Niezwykłe spaghetti. Dodaj do niego bób
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl