Fani kuchni tradycyjnej mogą przeżyć teraz mały szok, ale uwaga - wegański żurek może być dobry! I sprawdziliśmy to na własnej skórze. Także jeśli wybrałeś roślinną stronę mocy w Wielkanoc nie musisz rezygnować z największej gwiazdy - żurku.
Wegański żurek. Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego
- 5 suszonych grzybów
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 i 1/2 szklanki zakwasu do żuru
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- biała kiełbaska wegańska do podania
- 5 ziemniaków
- olej
Wegański żurek. Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, umyj i odsącz z nich wodę
- Natrzyj je olejem, dopraw majerankiem, solą i pieprzem
- Piecz ok 30 min. w temp. 200 stopni
- Grzyby suszone zalej gorącą wodą, namocz i pokrój w paski, wrzuć do bulionu
- Do bulionu podgrzanego na małym ogniu powoli wlewaj zakwas
- Dodaj chrzan, majeranek, sól, pieprz
- Podawaj z pieczonymi ziemniakami i podsmażoną wegańską kiełbaską
Zobacz także: Jak zrobić zakwas na żurek?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl