Wegetariańskie potrawy cieszą się coraz większą popularnością, rośnie także dostępność produktów, dzięki którym możemy przygotować klasyczne dania bez używania mięsa. Świetnym przykładem jest ryba po grecku. Jej wegetariańska wersja na bazie kotletów sojowych nie dość, że kosztuje sporo taniej niż rybny klasyk, to zadowoli gości na bezmięsnej diecie.
Wegetariańska ryba po grecku. Potrzebne składniki:
- około 1 kilogram włoszczyzny pokrojony w cienkie paski
- szklanka suszonych glonów wakame
- kilka sztuk płatków nori
- 400 gram kotletów sojowych
- przyprawa do ryb
- pół szklanki bułki tartej
- szklanka mąki
- pół szklanki wody
- koncentrat pomidorowy
- ziele angielskie/liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Czytaj także: Idealnie miękka karkówka? Poznaj ten chiński sekret!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wegetariańska ryba po grecku. Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę z glonami zalej wodą i gotuj jak wywar na zupę.
- Odcedź po zagotowaniu, do środka wrzuć sojowe kotlety. Zostaw na kilka godzin, by nasiąknęły warzywnym aromatem i odcedź.
- Glony nori pokrój w paski. Kotlety obtocz w przyprawie i zawiń w glony
- na talerz wsyp mąkę, przyprawę do ryb, dolej nieco wody i zamieszaj do konsystencji przypominającej lejące ciasto.
- Obtocz w cieśnie kotlety, następnie w bułce tartej i smaż na głębokim oleju.
- Poszatkuj cebulę, dodaj warzywa i z odrobiną wywaru duś w rondku do miękkości z przyprawami. Na koniec dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj.
- Obsmażone kotlety sojowe wyłóż na tacę i przykryj warzywną pierzynką.
Czytaj także: Przygotuj tak karpia. Teściowa będzie błagać o przepis
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.