Przepis na pasztet z cukinii jest prosty w wykonaniu. Pasztet ma delikatny smak, dzięki czemu chętnie zjedzą go też dzieci. Możesz pokroić go paski i podawać z pieczywem jak kanapki. Pasztet z cukinii to ciekawa opcja na wykorzystanie cukinii w nieco inny sposób.
Przepis na pasztet z cukinii. Potrzebne składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 4 łyżki oliwy
- 5 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki bułki tartej
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 jajka
- sól, pieprz, po 1 łyżeczce kurkumy, suszonego oregano i papryki w proszku
Przepis na pasztet z cukinii. Sposób przygotowania:
- Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce ale o mniejszych oczkach
- Cukinię i cebulę wymieszać w misce, dodać 2 łyżeczki soli i wymieszać. Odstawić na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie bardzo dokładnie odsączyć
- Do odciśniętej cukinii dodać obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manny, natkę pietruszki i jajka
- Doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać
- Piekarnik nagrzać do 180 stopi. Masę z cukinii wyłożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, uklepać, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę 20 minut, do zarumienia
Czytaj także: Przepis na pyszny obiad. Nowa odsłona klasycznego dania
Zobacz także: Niezwykłe spaghetti. Dodaj do niego bób
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl