Sezon na kurki (pieprzniki jadalne) trwa w najlepsze. Lasy Państwowe przypominają, że w trakcie letnich miesięcy można je znaleźć niemal we wszystkich typach lasu, ale najwięcej w typowych dla większości Polski sośninach.
Czytaj także: Leśnicy apelują o spokój. Niepokojące nagranie z Polski
Lasy Państwowe postanowiły podzielić się przepisem na nietypowe danie z kurek. To wegetariański rosół, którego większość osób pewnie nigdy nie miała okazji spróbować.
Przepis na wegetariański rosół od Lasów Państwowych
- Obierz, oczyść i pokrój 300 g kurek
- Pokrój cebulę w kostkę
- Ugotuj 1,5 litra wywaru warzywnego z marchwi, pora, selera, pietruszki i 2-3 suszonych prawdziwków
- W tym samym czasie podsmaż kurki z cebulką na 2 łyżkach masła
- Dodaj kurki i cebulę do wywaru i gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu
- Dopraw solą i pieprzem do smaku
- Podawaj z makaronem krajanką
Lasy Państwowe podkreślają, że danie można przygotować również w klasycznej wersji na rosole drobiowym lub drobiowo-wołowym. Przypominają również, że podczas czyszczenia kurek najlepiej moczyć owocniki w wodzie z solą. W ten sposób pozbędziemy się piachu głęboko wciśniętego pomiędzy blaszki.
Zobacz także: Nocne zaloty jeleni w lesie. Nagranie Nadleśnictwa Biłgoraj