Gdy pomyślimy, że przepis pochodzi od Magdy Gessler, to może pojawić się obawa, że to będzie coś, co trudno przygotować. Tymczasem wcale tak nie jest! Oto co potrzebujemy, by móc cieszyć się z mazurka różanego ucieranego.
- mąka pszenna: 300g
- masło: 200g
- cukier: 100g
- żółtka: 4
- woda
- konfitura z dzikiej róży: 1 słoik
- cukier do polewy: 200g
- sok z cytryny
Mazurek różany przecierany - jak go wykonać?
Radio Zet tłumaczy, co zrobić krok po kroku, by przygotować przepyszne ciasto ws. Magdy Gessler. Najpierw należy zagnieść mąkę z cukrem i masłem, dodając do tego ugotowane na twardo i przetarte żółtka. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde, można dodać trochę chłodnej wody.
Następnie ciasto należy wstawić na kilka godzin do lodówki. Później schłodzone ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną masłem blachę.
Czytaj także: Skandal w Bazylice Mariackiej w Krakowie. Kobieta rozebrała się i opluła księdza
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy w nim spód mazurka na złoty kolor. Upieczony smarujemy grubo konfiturą z róży.
Następnie trzeba przygotować masę. By to zrobić, w rondelku rozpuszczamy cukier z połową szklanki konfitury i sokiem z cytryny. Mieszamy do momentu, aż wszystko połączy się w jednolitą masę.
Kiedy masa przestygnie, możemy ją wylać na nasz mazurek. Trochę masy zostawiamy do dekoracji. Blachę z ciastem odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia, a potem dekorujemy wg. uznania. Smacznego!