Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Wielkanoc. Jajka faszerowane. Magda Gessler zdradza przepis

1

Kto lepiej wie, jakie potrawy lubią Polacy, niż najbardziej znana restauratorka w naszym kraju? Magda Gessler nie wyobraża sobie świąt bez jajek faszerowanych. Do ich przygotowania wystarczą składniki, które zakupimy w każdym sklepie spożywczym.

Wielkanoc. Jajka faszerowane. Magda Gessler zdradza przepis
Magda Gessler zdradza przepis na jajka faszerowane. (AKPA)

Jajka faszerowane to jedna z potraw, które tradycyjnie znajdują się na polskim stole w okresie świąt wielkanocnych. Magda Gessler proponuje dodać do niej jeden nietypowy składnik – jadalny bratek. Taki dodatek z pewnością nie tylko zachwyci naszych gości, ale sam w sobie będzie stanowić ozdobę.

Przepis na jajka faszerowane wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:

  • 3-4 jajka na twardo
  • 2 żółtka jaj
  • kostka masła
  • cztery pieczarki
  • pęczek koperku
  • garść czarnego pieprzu
  • garść soli
  • 2-3 gałązki bukszpanu
  • pęczek szczypiorku
  • rzeżucha
  • opcjonalnie: jadalne bratki

Przepis na jajka faszerowane wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania:

  • Ubij ćwierć kostki masła z dwoma żółtkami. W międzyczasie ugotuj na twardo jajka. Możesz przyciemnić ich skorupki poprzez gotowanie z łupinami orzechów.
  • Zetrzyj wcześniej umyte i obrane pieczarki na tarce tak, aby uzyskać farsz. Następnie usmaż je na patelni z wykorzystaniem połowy kostki masła.
  • Wyjmij już ugotowane jajka i odstaw do zimnej wody, aby nieco ostygły. Następnie zdecydowanym ruchem podziel je na dwie równe połowy.
  • Delikatnie wyjmij jajka ze skorupek tak, aby te nie zostały uszkodzone.
  • Posiekaj jajka na drobne kawałeczki, a następnie zmieszaj z masłem z jajkami oraz pieczarkami. Farsz umieść w skorupkach, wcześniej doprawiając koperkiem.
  • W dzień Święta Wielkiej Nocy usmaż jajka w skorupkach (farszem do góry) na masełku. W międzyczasie ułóż na talerzu gałązki bukszpanu oraz szczypior - ułożysz na nich już gotowe skorupki z farszem.

Przypraw jajka solą i pieprzem. Dodaj odrobinę rzeżuchy, a na samym końcu ozdób każdą sztukę małym jadalnym fiołkiem.

Zobacz także: Zobacz też: Magda Gessler: "Sharon Stone napisała poezję o moim barszczu"
Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Janusz Palikot w szpitalu. "Czekam na diagnozę"
"Patrzcie pod nogi". Leśnik nie dowierzał, chwycił za telefon
Przyznała opiekę nad Sarą ojcu. Ujawnili nazwisko
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Policja szukała go w jego domu
Wyławia ciała z rzek. Ocenił szanse na znalezienie ofiar tragedii w Waszyngtonie
Incydent podczas kolędy w Iławie. Interweniowała policja
Namocz gąbkę i włóż do przegródek pralki. Uciążliwy problem zniknie
Kolbuszowa. Bójka nauczyciela z uczniem. Psycholog: "Dyskwalifikujące"
Atak ukraińskich dronów. Uderzyli w największą rafinerię ropy w Rosji
Miały przed sobą całe życie. Młodziutkie siostry zginęły w katastrofie
Nie tylko do gotowania. Tak wykorzystasz popularną przyprawę
Ksiądz do niewierzących. W takiej sytuacji nie zgodzi się na pogrzeb
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić