Jajka faszerowane to jedna z potraw, które tradycyjnie znajdują się na polskim stole w okresie świąt wielkanocnych. Magda Gessler proponuje dodać do niej jeden nietypowy składnik – jadalny bratek. Taki dodatek z pewnością nie tylko zachwyci naszych gości, ale sam w sobie będzie stanowić ozdobę.
Przeczytaj także: Wielkanoc u Gessler. Ceny zwalają z nóg
Przepis na jajka faszerowane wg Magdy Gessler. Potrzebne składniki:
- 3-4 jajka na twardo
- 2 żółtka jaj
- kostka masła
- cztery pieczarki
- pęczek koperku
- garść czarnego pieprzu
- garść soli
- 2-3 gałązki bukszpanu
- pęczek szczypiorku
- rzeżucha
- opcjonalnie: jadalne bratki
Przeczytaj także: Wielkanoc 2021. Mazurek od Magdy Gessler. Przepis zaskakuje prostotą
Przepis na jajka faszerowane wg Magdy Gessler. Sposób przygotowania:
- Ubij ćwierć kostki masła z dwoma żółtkami. W międzyczasie ugotuj na twardo jajka. Możesz przyciemnić ich skorupki poprzez gotowanie z łupinami orzechów.
- Zetrzyj wcześniej umyte i obrane pieczarki na tarce tak, aby uzyskać farsz. Następnie usmaż je na patelni z wykorzystaniem połowy kostki masła.
- Wyjmij już ugotowane jajka i odstaw do zimnej wody, aby nieco ostygły. Następnie zdecydowanym ruchem podziel je na dwie równe połowy.
- Delikatnie wyjmij jajka ze skorupek tak, aby te nie zostały uszkodzone.
- Posiekaj jajka na drobne kawałeczki, a następnie zmieszaj z masłem z jajkami oraz pieczarkami. Farsz umieść w skorupkach, wcześniej doprawiając koperkiem.
- W dzień Święta Wielkiej Nocy usmaż jajka w skorupkach (farszem do góry) na masełku. W międzyczasie ułóż na talerzu gałązki bukszpanu oraz szczypior - ułożysz na nich już gotowe skorupki z farszem.
Przeczytaj także: Gessler przydałaby się rewolucja? Kucharz ujawnia
Przypraw jajka solą i pieprzem. Dodaj odrobinę rzeżuchy, a na samym końcu ozdób każdą sztukę małym jadalnym fiołkiem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.