Do przygotowania makiełek potrzebujecie makaronu, maku, miodu i bakalii. Makaron możecie przygotować sami - wystarczy mąka pszenna, jaja i woda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski z makiem zwane makiełkami - składniki:
- 300 g makaronu, np. świderek lub łazanek
- 220 g maku
- 100 g cukru
- 50 g miodu
- 50 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki ekstraktu migdałowego
- sok z 1 cytryny
- 50 g masła
- mleko
Kluski z makiem zwane makiełkami - sposób przyrządzania
- Mak opłucz pod bieżącą wodą, następnie przełóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj około 20- 25 minut od momentu wrzenia. Co jakiś czas mieszaj, żeby mak się nie przypalił, następnie odcedź i zmiel w maszynce.
- Posiekaj suszone owoce i orzechy. Na patelni rozpuść masło, następnie wsyp cukier, miód i smaż chwilę na małym ogniu. Dodaj wszystkie posiekane bakalie, olejek migdałowy, sok z cytryny i smaż kilka minut, przełóż do maku.
- Masę makową dokładnie wymieszaj. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i połącz z masą makową
i gotowe! Nie oszukujmy się - kluski z makiem to całkiem kaloryczna potrawa. Warto jednak pamiętać, że dostarczą Wam także sporo wapnia, fosforu, magnezu, żelaza oraz witaminy E.
Ważne jest też to, że można je przygotować zarówno w wersji bezglutenowej (wykorzystując makaron bezglutenowy, bądź skorzystać z mąki bezglutenowej to samodzielnego wyrobienia makaronu) oraz bezlaktozowej (wystarczy sięgnąć po mleko bez laktozy lub roślinne) - dzięki takim opcjom możecie przygotować to danie dla wszystkich, także dla osób z wykluczeniami w diecie.