Zupa grzybowa to jedna z potraw, która u wielu Polaków jest obowiązkowa w Wigilię. Przyrządza się ją z bulionu warzywnego oraz aromatycznych grzybów. Bardzo ważne, aby grzyby były dobrze wymoczone - niektórzy zalecają, aby zostawić je wodzie na całą noc.
Wigilijna zupa grzybowa. Potrzebne składniki:
- 20 dag suszonych grzybów (wymoczone przez kilka godzin)
- 1 seler 2 por
- 3 marchewki
- 1/4 kapusty
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1,5 l bulionu warzywnego
Wigilijna zupa grzybowa. Sposób przygotowania:
- pokrój grzyby w paseczki
- warzywa obierz i drobno pokrój
- cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, w garnku
- do garnka dołóż grzyby oraz pokrojone warzywa
- zalej całość bulionem i dodaj wodę z moczenia grzybów
- gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie
- dopraw solą i pieprzem do smaku
Zobacz także: Prosty przepis na myśliwski bigos. Idealny na Święta
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: