Suszone owoce są zbawienne dla naszego zdrowia. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, poprawiają poziom cukru oraz łagodzą stany zapalne. Magda Gessler do swojego kompotu dodaje suszone jabłka, śliwki i gruszki. Ale to nie koniec składników tego przepysznego napoju.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sekretnym dodatkiem jest tutaj...pomarańcza! Dodaje aromatu i soczystości, sprawia też, że kompot smakuje orzeźwiająco.
Czytaj także: Piernik bez miksera. Przepis na ostatnią chwilę
Wigilijny kompot Magdy Gessler - składniki:
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych gruszek
- 2 łyżki miodu
- 5 goździków
- 1 pomarańcza
- 1 laska cynamonu
Wigilijny kompot Magdy Gessler - sposób przygotowania:
- Suszone owoce przełóżcie do garnka, zalejcie wodą i gotujcie na małym ogniu przez 30 minut (jeśli nie macie suszonych owoców, możecie świeże owoce ususzyć w piekarniku).
- Dodajcie miód, goździki i laskę cynamonu i gotujcie przez kolejne 15 minut.
- Kompot zdejmijcie z ognia.
- Pomarańczę dokładnie umyjcie, pokrójcie w plastry i dodajcie do kompotu.
- Przelejcie kompot w dzbanek i schłodźcie w lodówce
I gotowe! Pamiętajcie, że suszone owoce mają więcej błonnika, witamin i składników mineralnych, niż świeże owoce. Są też źródłem przeciwutleniaczy, a ich spożywanie zmniejsza ryzyko otyłości. Tak więc w święta możecie go pić, ile dusza zapragnie i to bez wyrzutów sumienia!
Czytaj także: Domowy lukier. Doskonały do świątecznych ciast