Na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć pysznego sernika. Robert Makłowicz na swoim kanale kulinarnym podzielił się rodzinnym przepisem na sernik z musem wiśniowym. Co ciekawe Makłowicz do sernika dodaje zgniecione ziemniaki, które sprawiają, że sernik będzie wilgotny i puszysty.
Przepis na świąteczny sernik wg Roberta Makłowicza. Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 300 g cukru pudru
- 1,5 łyżki gładko zgniecionych ziemniaków
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 8 żółtek
- 1 laska wanilii lub kilka kropel esencji waniliowej
- 1 niepryskana i niewoskowana cytryna
- 4 białka
- szczypta soli
- garść rodzynek
- masło do wysmarowania formy
- mąka do wysypania formy
Mus wiśniowy. Składniki:
- 500 g mrożonych wiśni
- 4-5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 kawałek kory cynamonu
Przepis na świąteczny sernik wg Roberta Makłowicza. Wykonanie:
- w misce wymieszaj żółtka, cukier puder i ziemniaki
- dodawaj stopniowo ser i mieszaj dokładnie, następnie dodaj mąkę
- ubij białka ze szczyptą soli na sztywna pianę, możesz dodać także odrobinę cukru pudru
- do masy serowej dodaj świeżo startą skórkę z cytryny, wanilię i bakalie
- na koniec dodaj do sera sztywną pianę i wymieszaj łyżką
- blachę wysmaruj masłem i posyp mąką
- masę serową przełóż do blachy
- sernik wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez ok. 50-60 min
- w międzyczasie przygotuj mus wiśniowy - zamrożone wiśnie przełóż do garnka, dodaj ok. 100 ml wody, cukier, goździki i cynamon i gotuj pod przykryciem ok 30 minut
- wyjmij cynamon i goździki i zmiksuj wiśnie na gładki mus
- sernik po ostygnięciu podawaj z musem wiśniowym
Zobacz także: Połączenie sernika z makowcem. Ten przepis to hit
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl