Naleśniki zapiekane po bolońsku? Dokładnie tak! Ewa Wachowicz ma na nie przepis. Tylko uwaga - są tak pyszne, że lepiej od razu zaopatrzyć się w dużą ilość, ponieważ znikają z talerzy jeszcze szybciej niż się na nich pojawiają! Mniam!
Naleśniki po bolońsku wg. Ewy Wachowicz. Składniki:
- kilka naleśników "z wczoraj"
- Farsz boloński:
- 500 g mielonej wołowiny
- puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
- pieprz
- Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- ¾ szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- Dodatkowo:
- tarta mozzarella
- świeża bazylia
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Naleśniki po bolońsku wg. Ewy Wachowicz. Wykonanie:
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym maśle.
- Dorzucić mięso.
- Wymieszać.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Przyprawić oregano i bazylią oraz solą i pieprzem.
- Dorzucić pomidory – wraz z zalewą.
- Farsz nałożyć na naleśniki i złożyć podobnie jak krokiety.
- Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
- Zrobić beszamel.
- Masło roztopić.
- Wsypać mąkę.
- Wymieszać i zasmażyć.
- Zalać mlekiem.
- Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową.
- Posolić i gotować aż sos zacznie gęstnieć.
- Beszamelem zalać naleśniki.
- Na wierzch poszarpać mozzarellę.
- Wstawić na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Udekorować bazylią i od razu podawać.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl