Wybory zaczęły się już 3 lata temu. To wtedy do 45-osobowego jury zaczęły wpływać próbki lodów z całego świata. Podczas tych dość nietypowych "zawodów" sędziowie przetestowali łącznie aż 1,8 tony lodów. Twierdzą, że wszystkie były świetne, ale musieli wyselekcjonować z nich zaledwie 36 finalistów z 19 krajów.
Tak wielkiej imprezy dla miłośników lodów nie ma na całym świecie. Finały rozegrano w miniony weekend we włoskim Rimini. Na zmagania producentów lodów patrzyło ok. 50 tys. widzów. Po wszystkim mogli spróbować powstałych na imprezie słodyczy.
W zaledwie trzy dni wyprodukowano ponad 2,5 tony lodów. Wśród nich porcję zwycięskich - o smaku pistacji. Zwycięzca, Dino Buffagni, prażył orzechy przez 48 godzin dla unikalnego smaku - informuje serwis The Local.
Drugie miejsce zajęli cukiernicy z Niemiec. Ekipa lokalu Eiscafé De Rocco z miasta Schwalbach przygotowała sorbet grejpfrutowy. Podium zamykał pracownik Amor-acuyà z Medellin w Kolumbii i jego kompozycja czekolady i marakui.
Imprezę sponsoruje włoski rząd. Rozpoczęto ją z inicjatywy tamtejszego ministerstwa turystyki. Organizatorzy twierdzą, że rok 2017 był rekordowy pod względem konsumpcji lodów, ze wzrostem o 10 proc. w porównaniu do 2016 r.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.