To naprawdę prosty deser. Sprawdzi się i dla tych, którzy są zaawansowani w kulinarnych podbojach, i dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z deserami. Pewne jest jedno - na pewno zaskoczysz tym domowników i znajomych! To miła odmiana dla ciasta czy ciastek do kawy.
Czytaj także: Magda Gessler zdradziła sekret na idealne naleśniki
Przepis na mleczny deser. Składniki:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 40 g skrobi kukurydzianej
- sok z jednej pomarańczy
- jedno jajko i ekstrakt waniliowy na wierzch
Czytaj także: Hit! 3-składnikowe ciastko za mniej niż 5 zł
Przepis na mleczny deser. Wykonanie:
- Żółtka utrzyj z cukrem
- Dodaj skrobię kukurydzianą i wymieszaj
- Dodaj sok z pomarańczy, zamieszaj, by połączyły się wszystkie składniki
- Wlej do masy mleko, wymieszaj
- Weź sitko z drobnymi oczkami, przelej przez nie masę, by pozbyć się grudek
- Gotuj masę na średnim ogniu często mieszając do momentu, aż nie zgęstnieje do konsystencji budyniu
- Przelej masę do sylikonowej prostokątnej foremki, jeśli takiej nie masz, użyj plastikowego opakowania wyłożonego papierem do pieczenia
- Schłodź masę minimum 1,5 h w lodówce
- Pokrój powstały mleczny pudding w kostkę i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Jajko wymieszaj z ekstraktem waniliowym (możesz dodać trochę cukru)
- Tak przygotowanym jajkiem wysmaruj mleczne kostki
- Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Czytaj także: "Róże" do jedzenia. Przepis idealny na Walentynki
Gotowy deser smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Jeśli chcesz, możesz przygotować również wersję bez laktozy używając wtedy mleka roślinnego.