Ogórki z zalewie musztardowej przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Są doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek lub do obiadu. Najlepiej smakują po około 10-14 dniach od zrobienia. Wtedy doskonale czuć musztardowy, lekko pikantny posmak.
Ogórki w zalewie musztardowej. Potrzebne składniki:
- 2-2,5 kg ogórków
- 1,5 litra wody
- szklanka octu
- 4 płaskie łyżki soli
- 4 łyżki musztardy
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-5 liści laurowych
- dowolnej wielkości słoiki
Czytaj także: To był prawdziwy hit w PRL-u. Przepis na piszingera
Ogórki w zalewie musztardowej. Sposób przygotowania:
- słoiki dokładnie umyj i wyparz
- ogórki umyj osusz i pokrój w słupki (jeśli masz małe ogórki, można użyć całych)
- ogórki ciasno powkładaj do słoików
- naszykuj zalewę: podane składniki zagotuj w garnku
- do zalewy dodaj także pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe
- gorącą zalewę wlewaj do słoików
- słoiki od razu zakręć i odwróć do góry dnem
- poczekaj aż słoiki wystygną i się zawekują
- po wystudzeniu możesz odwrócić słoiki
Gotowe. Smacznego! Do przygotowania tych ogórków możesz użyć dowolnej musztardy. Sprawdzi się łagodna, ale także ostra, jeśli lubisz bardziej pikantne dania. Do słoików można włożyć także pokrojoną marchewkę lub małe cebulki.