W Europie skórka od banana zazwyczaj leci prosto do kosza. Jednak w kuchni afrykańskiej od dawna ma swoje zastosowanie. Na naszym kontynencie spopularyzowana została dopiero w ubiegłym roku, gdy hitem stało się pieczenie bananowego chlebka. Nigella Lawson w swojej książce "Eat, Cook, Repeat" zamieściła przepis na wykorzystanie skórki od banana. Nie sądziła, że stanie się takim hitem.
Przepis na danie ze skórką od banana. Składniki:
- 3 skórki od banana
- mały kalafior razem z liśćmi
- 1 ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
- 3 szalotki
- świeża papryczka chili
- ok. 4 cm imbiru pokrojonego w plasterki
- 4 duże ząbki czosnku
- mały pęczek posiekanej kolendry (zostaw łodygi)
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- ugotowany ryż lub chleb naan do podania
Czytaj także: Placki z cebuli. Wszyscy będą cię prosić o ten przepis
Przepis na danie ze skórką od banana. Wykonanie:
- W dużym garnku zagotuj wodę
- Skórki od banana włóż do naczynia żaroodpornego, zalej je wodą tak, by przykryły się nią w całości
- W pozostałej części wody ugotuj kalafiora podzielonego na różyczki i jego liście
- Wymieszaj 1/2 łyżeczki kurkumy i drobnej soli w misce wraz z namoczonymi skórkami bananów, odstaw na około 30 minut, aż zmiękną i ostygną.
- Przygotuj pastę curry: szalotkę, imbir, czosnek, łodygi kolendry, cynamon, resztę kurkumy i chilli zblenduj na gładko
- Odcedź i odciśnij z wody skórki banana i pokrój je na cienkie, długie paski
- Olej rozgrzej na patelni, dodaj przygotowaną pastę curry i smaż na średnim ogniu 7 min, cały czas mieszając
- Dodaj koncentrat pomidorowy, mleczko kokosowe, sok z cytryny, cukier i sól, gotuj na patelni 3 minuty, cały czas mieszając; później pozostaw na kolejne 5 minut, tak, by sos zaczął bulgotać i gęstnieć
- Dodaj skórki banana i gotuj 10 minut na wolnym ogniu do momentu, aż sos stanie się gęsty, a skórki miękkie
- Na koniec wrzuć wcześniej ugotowanego kalafiora i wymieszaj z sosem
- Podawaj z ryżem lub chlebem naan
Zobacz także: Skórka do banana. Niecodzienne zastosowania
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl