Cukierki bez wyrzutów sumienia? Można. Wystarczy zrobić je w domu samemu. W tedy mamy pewność, że nie mają niezdrowych i niepotrzebnych barwników czy konserwantów. Wystarczy wycisnąć 200 ml soku ze świeżych pomarańczy (mogą być też mandarynki), dodać cukier i agar agar. Przechowuj w lodówce.
Przepis na domowe cukierki. Składniki:
- 200 ml kwaśnego soku z pomarańczy
- 200 ml cukru
- 7 gramów sproszkowanego agar agar
Przepis na domowe cukierki. Wykonanie:
- Na patelnię wlej sok, dodaj cukier i agar agar, wymieszaj
- Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając
- Masa cukrowa powinna być gęsta i ciągnąca się
- Gotową masę wylej na większą sylikonową formę, masa powinna mieć grubość ok. 4 mm
- Zostaw do ostygnięcia i zastygnięcia
- Masę posyp cukrem pudrem, poprzecinaj w paseczki i zawiń w ślimaczki
Zobacz także: Sposób na golonkę. Będzie mniej kaloryczna i nadal bardzo smaczna
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl