Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

"Wystarczą dwa składniki". Bosacka analizuje skład popularnego dodatku do zup i sałatek

9

Katarzyna Bosacka nie ustaje w tropieniu konsumenckich oszustw do jakich wciąż uciekają się producenci żywności. W swoim nowym wpisie w mediach społecznościowych, dziennikarka analizuje skład dostępnych na rynku śmietan. Czarno na białym widać, z produktów których marek powinniśmy zrezygnować, a które po analizie składu zasługują na prawdziwe laury.

"Wystarczą dwa składniki". Bosacka analizuje skład popularnego dodatku do zup i sałatek
Katarzyna Bosacka tym razem na tapet wzięła polskich producentów śmietany (Adobe Stock)

Po maśle i kiełbasach, czas na śmietanę. Katarzyna Bosacka w przejrzystych grafikach na swoim profilu pokazała produkty, których bez lęku możemy używać podczas gotowania posiłków. Okazuje się, że w śmietanie powinny znaleźć się zaledwie dwa składniki.

Dziennikarka pod lupę bierze aż osiemnastu producentów dostępnych w sklepach śmietan. Okazuje się też, że jej werdykt jest stosunkowo łagodny w stosunku do innych produktów w przeszłości analizowanych przez dziennikarkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niezawodne sposoby na idealną bitą śmietanę. Teraz zawsze się uda
Mam dziś dla Was obiecane porównanie składów śmietan od różnych producentów. Przyjrzałam się tym, które zawierają 18% tłuszczu. Produktów w tym zestawieniu jest aż 18

Tak popularna ekspertka zaczyna swój wpis na Instagramie. Okazuje się, że w przypadku śmietany sytuacja wygląda całkiem nienajgorzej:

Powiem Wam, że jest naprawdę nieźle, bo większość śmietan ma czysty skład – taki właśnie jaki powinien być. Śmietana to tak naprawdę najwyższa warstwa surowego mleka, zebrana z powierzchni wraz z całym tłuszczem. W związku z tym w jej składzie powinna być tylko i wyłącznie śmietanka oraz kultury bakterii mlekowych. Tylko dwa składniki i większość produktów tak właśnie wygląda, ale nie wszystkie... Zerknijcie na grafiki.

Trwa ładowanie wpisu:instagram

Z opublikowanych przez dziennikarkę grafik jasno wynika, że naprawdę dobry produkt powinien zawierać jedynie śmietanę i żywe kultury bakterii. A dodatki w postaci skrobi modyfikowanej, gumy guar czy mączki chleba świętojańskiego czynią ze zwykłej śmietany chemiczną bombę rujnującą nam zdrowie.

Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić