Krążki cebulowe to genialna przekąska. Pyszne same w sobie, doskonałe jako dodatek do burgerów czy mięs. Łączą się z większością sosów, a i bez nich będą smaczne. Problemem krążków jest to, że nie zawsze wychodzą chrupiące. Mam y jednak na to sposób. Przed smażeniem wymocz je w przegotowanej wodzie z solą, a do masy, w której będziesz panierować cebulę, dodaj gazowaną wodę lub piwo.
Przepis na chrupiące krążki cebulowe. Składniki:
- 3 duże cebule
- 200 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 250 g bułki tartej
- 250 ml zimnej wody gazowanej
- olej do smażenia
Czytaj także: Zdrowa pizza. Niewiarygodne, z czego jest zrobiona
Przepis na chrupiące krążki cebulowe. Wykonanie:
- Cebulę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, podziel na krążki
- W większej miski wlej wodę z kranu, wsyp łyżeczkę soli i zamieszaj, włóż tam krążki cebulowe na 20 min
- Mąkę wymieszaj z zimną wodą gazowaną lub piwem, dodaj łyżeczkę soli, zmiksuj
- Krążki cebulowe włóż do miski z mączną masą
- W oddzielnej misce przygotuj bułkę tartą
- Krążki wyciągaj z masy i obtaczaj w bułce tartej
- Na patelni rozgrzej olej tak, by pokrył krążki w całości
- Smaż do uzyskania złotego koloru
- Przed podaniem odłóż krążki na papier ręcznikowy, by odsączyć olej
Zobacz także: Kąski z kurczaka. Pyszna przekąska na ciepło i zimno
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl