Na rodzinnym przyjęciu nie może zabraknąć pysznego i mokrego w środku sernika. Oto przepis na szybki i wyjątkowo delikatny w smaku sernik bez spodu. Jeżeli lubisz sernik z rodzynkami, możesz je dodać przed wyłożeniem masy do formy. Gwarantujemy, na jednym kawałku się nie skończy, więc możesz od razu podwoić porcję i przygotować sernik w dużej blaszce. Smacznego!
Przepis na sernik, który nigdy nie opada. Potrzebne składniki:
- 3 jajka
- 125 g masła
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- 500 g twarogu sernikowego
- 16 g cukru wanilinowego
- 70 ml śmietanki 36 proc.
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- odrobina bułki tartej
Czytaj także: Najlepsze ogórki małosolne. Przepis zdradza Adam Małysz
Przepis na sernik, który nigdy nie opada. Sposób wykonania:
- żółtka oddziel od białek
- białka ubij na sztywną pianę
- w misce ucieraj masło mikserem, a następnie dodawaj po jednym żółtku i po jednej łyżce cukru pudru ciągle ucierając
- następnie dodaj twaróg sernikowy, cukier wanilinowy, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i na koniec wcześniej ubite białka
- wszystko razem wymieszaj delikatnie szpatułką, tak by piana nie opadła
- masę serową przełóż do okrągłej formy wysmarowanej masłem i bułką tartą
- sernik wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz ok. 60-70 minut (góra/dół)
Zobacz także: Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl