Te cztery pyszne dressingi do sałatek są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sławny brytyjski szef kuchni Jamie Oliver poleca przyrządzenie sosów w słoikach, co ułatwia ich mieszanie i przechowywanie, a co przy okazji pięknie się prezentuje.
Czytaj także: Soczysty i chrupiący kurczak. Lepszy niż w KFC
Proste dressingi do sałatek. Potrzebne składniki:
Francuski dressing:
- ¼ ząbka czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki białego lub czerwonego octu winnego
- 6 łyżek oliwy extra vergine
Jogurtowy dressing:
- ⅓ szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki białego lub czerwonego octu winnego
- 1 łyżka oliwy extra vergine
Dressing cytrynowy:
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- 1 cytryna
Dressing balsamiczny:
- 6 łyżek oliwy extra vergine
- 2 łyżki octu balsamicznego
Czytaj także: Placki ziemniaczane premium. Nie wrócisz już do zwykłych
Proste dressingi do sałatek. Sposób przygotowania:
Dressing francuski:
- obierz i drobno posiekaj czosnek
- czosnek, 1 łyżeczkę musztardy Dijon, 2 łyżki białego lub czerwonego octu winnego i 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine włóż do słoika
- dodaj szczyptę soli morskiej i czarnego pieprzu
- zakryj słoik pokrywką i dobrze wstrząśnij
Jogurtowy dressing
- jogurt naturalny, 2 łyżki octu z białego lub czerwonego wina i 1 łyżkę oliwy extra vergine umieść w słoiku
- dodaj szczyptę soli morskiej i czarnego pieprzu
- zakryj słoik pokrywką i dobrze wstrząśnij
Dressing cytrynowy
- 6 łyżek oliwy extra vergine wlej do słoika
- dodaj szczyptę soli morskiej i czarnego pieprzu
- wyciśnij sok z 1 cytryny
- zakryj słoik pokrywką i dobrze wstrząśnij
Dressing balsamiczny
- 6 łyżek oliwy extra vergine i 2 łyżki octu balsamicznego wlej do słoika
- dopraw solą i pieprzem
- zakryj słoik pokrywką i dobrze wstrząśnij
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.