Zabaglione, czyli inaczej zabajone to włoski kogel-mogel z żółtek ubijanych na parze z cukrem z dodatkiem likieru. Jeden z najstarszych przepisów pochodzi książki kucharskiej anonimowego autora z XV wieku. Co ciekawe w XVI wieku podobny deser, ale o bardziej płynnej konsystencji podawano chorym i kobietom w ciąży.
Zabaglione. Potrzebne składniki:
- 4 żółtka
- 5 łyżek drobnego cukru
- 50 ml słodkiego wina lub słodkiego likieru np. Amaretto
- opcjonalne dodatki: świeże owoce, kakao, biszkopty, ciasteczka amaretti, kawałki czekolady.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Prosty przepis na domową pizzę. Idealne danie w 15 minut
Zabaglione. Sposób wykonania:
- żółtka powinny być w temperaturze pokojowej
- przygotuj garnek i miskę do ubijania masy na parze
- do garnka wlej niewielką ilość wody i postaw go na kuchence na małym ogniu
- do miski przełóż żółtka i rozmieszaj je ręcznie
- ciągle roztrzepując, dodawaj stopniowo drobny cukier, tak aby cukier się rozpuścił
- kiedy żółtka zrobią się bardziej jasne i puszyste, postaw miskę na garnku
- masę jajeczną cały czas roztrzepuj i dodawaj stopniowo likier
- masę roztrzepuj jeszcze przez kilka minut, aż stanie się gęsta i puszysta
- przygotowaną masę przełóż do miseczek lub pucharków
- gotowy deser udekoruj swoimi lubionymi dodatkami: świeżymi owocami, kakao, biszkoptami lub czekoladą. Zabaglione doskonale smakuje z dodatkiem mocnej kawy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl