Jesień to doskonały czas dla dyni, marchwi, jabłek i, rzecz jasna, śliwek. Ale gdyby tak odejść od tego na moment i upichcić coś, co nas rozgrzeje, pozytywnie wpłynie na naszą odporność (ze względu na obecność witaminy C) i w dodatku przypomni smak lata? Czas na grecką zupę cytrynową! P.s. Jest dobra na kaca!
Grecka zupa cytrynowa. Składniki:
- 6-7 szklanek wywaru z kurczaka
- 1/2 szklanki drobniutkiego makaronu
- 3 jajka
- sok z dwóch cytryn sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka plasterków cytryny do przybrania
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Grecka zupa cytrynowa. Wykonanie:
- Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka.
- Gdy już jest ugotowany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody.
- Ucierając, powoli wlewamy do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną.
- Następnie jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl