Szukasz oryginalnego smaku w domowym wydaniu? Nic prostszego. Zrób lody popcornowe z dodatkiem malin. Słodko-słone lody idealnie przełamią kwaśne owoce.
Popcornowe lody z maliami. Składniki:
- 350 ml mleka 3,2%
- 250 ml śmietanki kremówka 30%
- 150 g karmelizowanego popcornu
- 5 żółtek
- 50 g cukru pudru
- świeże lub mrożone maliny
Popcornowe lody z maliami. Wykonanie:
- Podgrzej w rondelku mleko i śmietankę.
- Zalej karmelizowany popcorn i odstaw na minimum 4 godziny.
- Po tym czasie przefiltruj płyn do garnka i pogrzej do 85°C.
- Zmiksuj żółtka razem z cukrem pudrem. Musi powstać puszysty krem.
- Mieszając, dodaj do masy cztery łyżki gorącego płynu. Później wlej pozostałą ilość.
- Mieszając, przelej całość ponownie do garnka i podgrzewaj przez chwilę.
- Odstaw do ostudzenia.
- Po schłodzeniu wlej zimny płyn do maszyny do lodów (lub przełóż do płaskiego pojemnika z pokrywką razem z malinami i włóż do zamrażarki na 4-5 godzin).
- Podawaj z karmelizowanym popcornem i świeżymi owocami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: