Choć te czasy mamy już dawno za sobą, smaki PRL-u z wieloma z nas zostaną już na zawsze. "PRL-ki" to słodkie, proste, kruche ciasteczka, które udowadniają, że nie trzeba godzin spędzonych w kuchni czy wyszukanych składników, by wyczarować coś pysznego.
"PRL-ki". Składniki:
- 250 g margaryny
- 250 g mąki
- 250 g sera białego
- Cukier biały i trzcinowy do posypania (opcjonalnie)
- 1 białko (opcjonalnie)
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
"PRL-ki". Wykonanie:
- Składniki na ciastka zagnieć razem aż do uzyskania jędrnego ciasta.
- Całość ułóż w misce i schłodź przez 40 minut w lodówce.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
- Za pomocą foremek wycinaj ciasteczka.
- Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka smaruj rozbełtanym białkiem i posypuj cukrem.
- Piecz 15-20 minut w 180 stopniach bądź do uzyskania złotego koloru.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl