Magda Gessler jakiś czas temu wrzuciła do sieci filmik, w którym wyjaśniła, jak zrobić doskonałą sałatkę jarzynową. Popularna restauratorka podała, co powinno się w niej znaleźć, a czego lepiej unikać.
Z pełnym przekonaniem podkreśliła, że do idealnej sałatki jarzynowej nie należy dodawać cebuli. Gessler uważa, że może ona popsuć smak sałatki. Spostrzega, że gdy cebula fermentuje, to wydziela bardzo nieprzyjemny zapach.
Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy - zauważyła.
Jak zrobić świetną sałatkę jarzynową?
Gessler zaznacza, że do sałatki trzeba wykorzystać żółte, kleiste ziemniaki, a nie mączyste. Jarzyny należy natomiast gotować w rosole, a nie w wodzie. Do sałatki koniecznie dorzuć dużo ogórków kiszonych i jabłek.
Jej zdaniem do sałatki warto dodać również... grzyby. Zdradza, że ona stawia na marynowane kurki w całości, by były i widoczne, i wyczuwalne. Jednocześnie zaleca, by do sałatki wrzucić groszek z puszki, a nie - jak to robią niektórzy - mrożony.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.