Staropolski żurek to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Nie da się go przyrządzić bez odpowiedniego zakwasu. Z tym domowym zakwasem żurek będzie smakował jak u mamy.
Czytaj także: Prosty i niezawodny przepis na babkę wielkanocną
Domowy zakwas na żurek - potrzebne składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej 2000
- 3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- skórka z jednej kromki chleba razowego
Czytaj także: Sernik taty Ani Starmach - idealny na Wielkanoc
Domowy zakwas na żurek - sposób przygotowania:
- mąkę wymieszaj z wodą w kamionkowym lub szklanym naczyniu
- dodaj wszystkie przyprawy i skórkę chleba
- przykryj i odstaw na kilka dni, codziennie zamieszaj
Zakwas przygotowany w ten sposób będzie aromatyczny i niezwykle esencjonalny. Domowy zakwas to samo zdrowie - jest pyszny mimo braku ulepszaczy i wzmacniaczy smaku. Gotowy zakwas można przechowywać w słoiku lub butelce około dwa tygodnie w lodówce, po odcedzeniu przypraw.