Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Sekretny składnik pierogów ruskich. Nasze babcie robiły je inaczej

21

Pierogi z twarogiem i ziemniakami, czyli tzw. pierogi ruskie to bardzo popularna polska potrwa. Niewielu jednak wie, że nasze babcie pierogi lepiły w nieco inny sposób, dodając do nich sekretny składnik, który sprawia, że miały one jeszcze lepszy smak.

Sekretny składnik pierogów ruskich. Nasze babcie robiły je inaczej
Pierogi ruskie stały się popularne już na całym świecie. Spróbuj również pierogów ruskich z dodatkiem mięty. (AKPA)

Pierogi ruskie stały się tradycyjnym polskim daniem, serwowanym już na całym świecie. Wiele naszych babć do tradycyjnego farszu dodawało jeszcze liście mięty, przez co pierogi mają ciekawy, świeży smak. Mięta ma również wiele właściwości leczniczych, dlatego warto wykorzystywać ją w kuchni. Pierogi ruskie z miętą najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu.

Pierogi ruskie z miętą. Potrzebne składniki:

Farsz:

  • pół kilograma twarogu
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 cebula podsmażona

Ciasto:

  • pół kilograma mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Pierogi ruskie z miętą. Sposób przygotowania:

  • na stolnicy przesiej mąkę, na środku zrób wgłębienie i dodaj miękkie masło, sól, jajko i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto
  • ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut
  • w międzyczasie przygotuj farsz. Ugotuj obrane ziemniaki, po czym przeciśnij je przez praskę, odstaw do wystygnięcia
  • ser biały rozdrobnij widelcem lub za pomocą blendera
  • ser wymieszaj z ziemniakami, dodaj posiekane listki mięty, dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz dodać podsmażoną cebulkę jeżeli lubisz)
  • z farszu formuj małe kuleczki
  • ciasto pokrój na mniejsze części i wałkuj, za pomocą szklanki wykrawaj koła na każdym połóż farsz i zlepiaj brzegi, formując pierogi
  • pierogi gotuj w osolonym wrzątku, przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch
  • pierogi możesz okrasić przesmażoną cebulką, skwarkami lub podawac ze śmietaną
Zobacz także: Najlepsze tosty z serem. Szef kuchni zdradził przepis
NA ŻYWO

Problem z siecią

Niestety nie udało się załadować filmu, który chcesz obejrzeć.
kod błędu: 50

Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Londyn. Sfrustrowany kierowca wjechał w protestujących aktywistów
W USA zawrzało. Dwulatka została deportowana do Hondurasu bez procesu?
Szokujące sceny w Gorzowie. Do akcji wkroczył zawodnik MMA
Pozuje na ulicach w samej bieliźnie. Tak Ham zbiera na pierścionek zaręczynowy
Chętnie sięgasz po kurczaka? Włoscy naukowcy nie mają dobrych wieści
Ma 86 lat i przystąpi do matury. Józef Peruga nie zamierza się poddawać
Tragedia podczas wystawy sprzętu wojskowego. Nie żyje czteroletni chłopiec
Co powiedziała Melania Trump? Dzięki niej prezydent USA uniknął niezręcznej sytuacji
Tanio i wyjątkowo. Te nieoblegane kierunki turystyczne zachwycą każdego
Bareja by się uśmiał. Tak załatwia się sprawy w białostockim urzędzie
Mieszkańcy osiedla w Lublinie przerażeni. "Szczury wielkości kotów"
Niszczył plakaty wyborcze jednego z kandydatów. "Miał na kurtce logo naszej firmy"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić