Pierogi ruskie stały się tradycyjnym polskim daniem, serwowanym już na całym świecie. Wiele naszych babć do tradycyjnego farszu dodawało jeszcze liście mięty, przez co pierogi mają ciekawy, świeży smak. Mięta ma również wiele właściwości leczniczych, dlatego warto wykorzystywać ją w kuchni. Pierogi ruskie z miętą najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu.
Pierogi ruskie z miętą. Potrzebne składniki:
Farsz:
- pół kilograma twarogu
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 cebula podsmażona
Ciasto:
- pół kilograma mąki
- 1 szklanka letniej wody
- 4 łyżki masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Pierogi ruskie z miętą. Sposób przygotowania:
- na stolnicy przesiej mąkę, na środku zrób wgłębienie i dodaj miękkie masło, sól, jajko i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto
- ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut
- w międzyczasie przygotuj farsz. Ugotuj obrane ziemniaki, po czym przeciśnij je przez praskę, odstaw do wystygnięcia
- ser biały rozdrobnij widelcem lub za pomocą blendera
- ser wymieszaj z ziemniakami, dodaj posiekane listki mięty, dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz dodać podsmażoną cebulkę jeżeli lubisz)
- z farszu formuj małe kuleczki
- ciasto pokrój na mniejsze części i wałkuj, za pomocą szklanki wykrawaj koła na każdym połóż farsz i zlepiaj brzegi, formując pierogi
- pierogi gotuj w osolonym wrzątku, przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch
- pierogi możesz okrasić przesmażoną cebulką, skwarkami lub podawac ze śmietaną
Zobacz także: Najlepsze tosty z serem. Szef kuchni zdradził przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl