Tegoroczna Wielkanoc – podobnie jak w 2020 roku – będzie miała niestandardowy przebieg. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy całkiem odpuścić i zrezygnować z cieszenia się naszymi ulubionymi świątecznymi potrawami.
Pascha według Roberta Makłowicza – potrzebne składniki
- twaróg sernikowy mielony (1 kg)
- garść sparzonych rodzynek
- garść pomarańczowej skórki kandyzowanej
- dwie łyżki kardamonu
- 4 łyżki cukru pudru z wanilią
- 4 łyżki cukru pudru zwykłego
- szczypta soli
- 1 cytryna
Przeczytaj także: Ciasto bez pieczenia i bez chłodzenia w lodówce. Prosty przepis
Pascha według Roberta Makłowicza – sposób przygotowania
- Cały twaróg umieścić w misce, zmieszać go z rodzynkami, skórką pomarańczową, kardamonem, całym cukrem pudrem i szczyptą soli.
- Zetrzeć skórkę cytryny z jajkami, a następnie dodać do pozostałych składników w misce. Całość połączyć za pomocą miksera.
- Przy użyciu gazy odsączyć z masy nadmiar serwatki, a później odstawić w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.
Przeczytaj także: Przepis na pyszny deser. Kruche ciasto z wiśniami
Po upływie wskazanego wyżej czasu należy wyjąć ciasto z lodówki. Przed podaniem można je ewentualnie przybrać pozostałymi po procesie przygotowania rodzynkami lub skórką pomarańczową lub – jeśli akurat mamy je w kuchni – migdałami.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.