Wystarczy paczka zielonej soczewicy, trochę jarzyn i ziemniaczane puree, aby wyczarować oryginalne wegetariańskie danie. Zapiekanka z ziemniaków i soczewicy świetnie sprawdzi się zarówno na obiad jak i wczesną, sycącą kolację.
Chociaż pozbawiona mięsa, zapiekanka z soczewicy i ziemniaków jest bogata w białko i bardzo sycąca. Do tego jest banalnie prosta. Ważne, żeby nie żałować w niej ziół i suszonych przypraw. Szczególnie, że gdy składniki się przegryzą, najlepiej smakuje drugiego dnia.
Zapiekanka z ziemniakami i soczewicą. Potrzebne składniki:
- szklanka soczewicy zielonej
- puree z 3-4 ziemniaków
- 2-3 marchewki
- cebula
- czosnek
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy (tymianek, majeranek, cząber)
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z ziemniakami i soczewicą. Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w pióra i marchewkę w talarki. Zeszklij warzywa w rozgrzanym rondlu.
- Ziemniaki ugotuj, ubij na puree z dodatkiem masła i mleka. Dodaj odrobinę gałki muszkatałowej.
- Soczewicę namocz na kilka godzin wcześniej, wypłucz, zalej wrzątkiem i podgotuj przez 5 minut. Gdy zacznie się rozpadać, odcedź i wymieszaj z warzywami. Dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Wyłóż soczewicę z dodatkami. Na górze rozsmaruj puree z ziemniaków.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni na termoobiegu. Zapiekaj 30 minut