Jest nie tylko sycąca i kolorowa, ale także przepyszna. Możemy nią nieco "złamać" tradycję wielkanocnego stołu lub po prostu - umieścić ją obok jarzynowej.
Przepis na tę sałatkę nie jest trudny, ale trzeba przyznać, że jest nieco czasochłonny. Dlatego na jej przygotowanie warto wybrać jakieś luźniejsze popołudnie, bądź weekend. Zwłaszcza że gotowanie bez pospiechu przynosi więcej radości i satysfakcji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka koperkowa siostry Anastazji - składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- puszka kukurydzy,
- puszka groszku konserwowego,
- puszka ananasa,
- 4 ogórki kiszone,
- 2 pęczki koperku,
- 1 duża czerwona cebula,
- mały słoiczek majonezu
- sól i pieprz
Czytaj także: Szczawiowa według Gessler. Idealna na Wielkanoc
Sałatka koperkowa siostry Anastazji - sposób przyrządzenia:
- Filety z piersi kurczaka opłucz i ugotuj w osolonym wrzątku lub przypraw solą i pieprzem i upiecz w piekarniku. Po wystudzeniu pokrój je w niedużą kostkę.
- Cebulę i ogórki kiszone pokrój w mniejszą kostkę. W średniej wielkości kostkę pokrój odsączony ananas. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Kukurydzę i groszek dokładnie odsącz, dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
- Sałatkę wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli wolisz bardziej soczystą wersję sałatki, wlej do salaterki także 2-3 łyżki zalewy z groszku, ananasa lub kiszonych ogórków. Oczywiście jeśli masz ochotę na słodszy posmak, to wybierz zalewę z ananasów, a jeśli preferujesz kwaśne smaki - idealna będzie zalewa z kiszonych ogórków
I gotowe! W ten sposób przyrządzoną sałatkę najlepiej zjeść na świeżo. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, to przechowuj ją w lodówce w wyparzonych słoiczkach i zjedz w ciągu 5 dni.
Czytaj także: Przepis na jajeczne babeczki. Nie tylko na Wielkanoc