Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zaskocz gości w Sylwestra. Za PRL-u Polacy się tym zajadali

22

To już ostatni dzwonek, by pomyśleć o sylwestrowych przekąskach. Zamiast szukać skomplikowanych przepisów na przesadnie wyszukane dania, może lepiej postawić na coś sprawdzonego? Proponujemy hit z czasów PRL, którym w noworoczną noc zajadano się na przyjęciach w całym kraju. Przedstawiamy... żabie oczka!

Zaskocz gości w Sylwestra. Za PRL-u Polacy się tym zajadali
Przepis na żabie oczka (Facebook, Delikatesy z Perły Zachodu)

W czasach PRL może i nie było dużego wyboru produktów spożywczych, ale to nie oznaczało, że ludzie chodzili głodni. W tak wyjątkowe okazje, jak Sylwester, stoły uginały się pod ciężarem zakąsek. Ich przygotowanie wymagało po prostu nieco więcej wyobraźni. Teraz w sklepach możemy dostać wszystko, co nam się zamarzy. Kiedyś gospodynie musiały kombinować, by z kilku lokalnych produktów utworzyć coś pysznego.

Na stołach królowały więc zimne nóżki, tatary, śledzie, kiełbasy i... żabie oczka. Ta ostatnia potrawa była istnym hitem. Pożywna i sycąca stanowiła idealny podkład pod alkohol, którego w PRL za kołnierz się nie wylewało. Warto odświeżyć sobie ten przepis. Z pewnością zaskoczysz nim gości - starsi poczują powiew nostalgii, a młodsi będą mieli okazję spróbować czegoś nowego i oryginalnego.

Przepis na żabie oczka - sylwestrowy hit PRL. Potrzebne składniki

  • Dobrej jakości mortadela
  • 6 jajek (lub więcej, w zależności od wielkości mortadeli)
  • Olej do smażenia
  • Jajko do obtoczenia
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz

Przepis na żabie oczka - sylwestrowy hit PRL. Sposób przygotowania:

  • Plastry mortadeli obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, posyp solą i pieprzem, usmaż na rozgrzanym oleju, aż będą delikatnie rumiane
  • Smażone plastry mortadeli pod wpływem ciepła wyginają się, tworząc "miseczki". W te wgłębienia wlej po jednym surowym jajku, wierzch posyp pieprzem i solą
  • Miseczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Piecz przez kilka minut, aż jajka zetną się do stopnia, który preferujesz

Żeby dodać im uroku, żabie oczka możesz na koniec posypać np. posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Autor: SSŃ
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić