W czasach PRL może i nie było dużego wyboru produktów spożywczych, ale to nie oznaczało, że ludzie chodzili głodni. W tak wyjątkowe okazje, jak Sylwester, stoły uginały się pod ciężarem zakąsek. Ich przygotowanie wymagało po prostu nieco więcej wyobraźni. Teraz w sklepach możemy dostać wszystko, co nam się zamarzy. Kiedyś gospodynie musiały kombinować, by z kilku lokalnych produktów utworzyć coś pysznego.
Na stołach królowały więc zimne nóżki, tatary, śledzie, kiełbasy i... żabie oczka. Ta ostatnia potrawa była istnym hitem. Pożywna i sycąca stanowiła idealny podkład pod alkohol, którego w PRL za kołnierz się nie wylewało. Warto odświeżyć sobie ten przepis. Z pewnością zaskoczysz nim gości - starsi poczują powiew nostalgii, a młodsi będą mieli okazję spróbować czegoś nowego i oryginalnego.
Przepis na żabie oczka - sylwestrowy hit PRL. Potrzebne składniki
- Dobrej jakości mortadela
- 6 jajek (lub więcej, w zależności od wielkości mortadeli)
- Olej do smażenia
- Jajko do obtoczenia
- Bułka tarta
- Sól, pieprz
Czytaj także: Pyszny makaron. Składnik, który znasz głównie z kanapek, zmienia wszystko
Przepis na żabie oczka - sylwestrowy hit PRL. Sposób przygotowania:
- Plastry mortadeli obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, posyp solą i pieprzem, usmaż na rozgrzanym oleju, aż będą delikatnie rumiane
- Smażone plastry mortadeli pod wpływem ciepła wyginają się, tworząc "miseczki". W te wgłębienia wlej po jednym surowym jajku, wierzch posyp pieprzem i solą
- Miseczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Piecz przez kilka minut, aż jajka zetną się do stopnia, który preferujesz
Czytaj także: Zostało ci kapusty? To danie sprawdzi się każdego dnia
Żeby dodać im uroku, żabie oczka możesz na koniec posypać np. posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.