Można powiedzieć, że młoda kapusta to warzywo idealne. Pasuje do wielu przepisów kulinarnych. Ma niewiele kalorii, jest za to bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Nie zapomnijmy też o jej niezwykłych walorach smakowych. Z młodej kapusty można przygotować wiele pysznych potraw, nic jednak nie zastąpi tradycyjnej, zasmażanej kapusty z boczkiem. Do schabowego czy golonki będzie jak znalazł!
Przepis na zasmażaną młodą kapustę jak u babci. Potrzebne składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 250 g wędzonego boczku
- 1,5 szklanki bulionu
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżka mąki
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki kminku
- Pęczek koperku
- Sól, pieprz
Czytaj także: Domek Baby Jagi. Przepis na ulubione ciasto PRL-u
Przepis na zasmażaną młodą kapustę jak u babci. Sposób przygotowania
- Kapustę umyj drobno i poszatkuj
- Kapustę przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj kminek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez ok. 10 min, aż kapusta zmięknie
- Boczek i cebulę pokrój w kostkę
- Na patelni podsmaż boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dorzuć cebulę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli
- Do boczku i cebuli dodaj masło. Gdy się rozpuści, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj, by powstała gładka zasmażka. Podlej niewielką ilością wody z kapusty i ponownie wymieszaj
- Zawartość patelni przełóż do garnka z kapustą, wszystko zagotuj
- Na koniec dopraw do smaku i dodaj posiekany koperek
Tak przygotowaną młodą kapustę można pałaszować bez żadnych dodatków, ale może być ona także alternatywą dla surówki do obiadu. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.