Biszkopt jest bardzo prostym ciastem, ale potrafi sprawić problemy. Bardzo często biszkopt wybrzusza się podczas pieczenia i pęka. Jest kilka sposobów jak tego uniknąć.
Bardzo ważne jest przesianie mąki i dodawanie jej stopniowo. Wystarczy także dodać trochę mąki ziemniaczanej, aby zapobiec nierównemu wyrastaniu ciasta.
Biszkopt. Potrzebne składniki:
- 7 jajek
- 200 g cukru
- 144 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biszkopt. Sposób wykonania:
- dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia
- białka ubij na sztywno, a następnie dodawaj po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając
- wciąż miksując dodawaj stopniowo żółtka
- ubijaj jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta
- do oddzielnej miski przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną
- mąki dodawaj stopniowo do jajek cały czas ubijając na niskich obrotach miksera
- gotową masę przelej do tortownicy
- wstaw ciasto do piekarnika do rozgrzanego do 180 st.
- piecz przez około 30-40 min lub do suchego patyczka
Już po upieczeniu biszkoptu możesz zastosować inny trik. Gorące ciasto jeszcze w formie do pieczenia upuść na podłogę lub blat kuchenny z wysokości około 30-40 cm. Pod blachę podłóż ściereczkę lub ręcznik. Później odstaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Czytaj także: Pączki z czterech składników. Ekspresowy przepis
Jeśli mimo wszystko pojawiło się wybrzuszenie na biszkopcie to jeszcze ciepłe ciasto odwróć do góry dnem. Dzięki tym prostym trikom twoje ciasto będzie idealnie równe.