Ciecierzyca to zdrowa roślina strączkowa, zawierająca dużo białka. Przygotowanie chrupiącej przekąski z cieciorki nie wymaga smażenia ani ogromnych ilości soli, z których słyną popularne i tuczące chipsy, nachosy czy popcorn. W dodatku jest banalna i szybka do wykonania.
Przeczytaj także: Nie kupuj, zrób swoje własne. Przepis na domowe Trufle
Chrupiąca przekąska z cieciorki - potrzebne składniki
- puszka ciecierzycy
- odrobina oleju lub oliwy
- szczypta czosnku granulowanego
- szczypta papryki ostrej i słodkiej
- szczypta soli
- zioła wedle uznania - prowansalskie, suszone oregano lub bazylia
Przeczytaj także: Bez pieczenia i bez mąki. Pyszny deser z 3 składników
Chrupiąca przekąska z cieciorki - sposób przygotowania
- piekarnik nastaw na 180 stopni
- ciecierzyce odsącz z zalewy i wrzuć do miski
- dodaj odrobinę oleju i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj
- cieciorkę wysyp na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego
- piecz przez około 40 minut, aż cieciorka będzie zarumieniona i chrupiąca
Po ostygnięciu cieciorka jest gotowa do podania. Idealnie sprawdza się jako przegryzka do ulubionego serialu czy podczas spotkania z przyjaciółmi. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.