Kasia Tusk chętnie dzieli się swoimi przepisami na blogu. Tym razem zdradziła przepis na jedną ze swoich ulubionych surówek. Jej przygotowanie zajmie ci dosłownie kilka minut.
Wspaniała jest ta surówka. Szczerze ją Wam polecam i sama biję się w piersi, czemu tak rzadko ją jemy. Odłóżmy zatem wszystkie gotowe sosy do sałatek i zblendujmy garść roszponki z oliwą, octem balsamicznym, czosnkiem, miodem i sokiem z cytryny. Obiecuję. Nie będziecie żałować. Być może na stałe zagości w Waszym repertuarze jedzeniowym, co mnie bardzo ucieszy. Zatem na zdrowie! - napisała na blogu makelifeeasier.pl
Przepis na szybką surówkę wg Kasi Tusk. Potrzebne składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1-2 marchewki
- 1 jabłko
- 2-3 ugotowane buraki
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 1 czerwona cebula
sos:
- 4-5 łyżek oliwy extra virgin
- 1 czubata łyżka gęstego miodu, np. rzepakowy
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- duża garść świeżej roszponki
- sok z 1/2 cytryny garść sezamu
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
Czytaj także: Puszyste i delikatne naleśniki. Dodaj jeden składnik
Przepis na szybką surówkę wg Kasi Tusk. Sposób przygotowania:
- wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w cienkie paski
- całość przełóż do szerokiego naczynia i dokładnie wymieszaj z sosem
- na koniec posyp prażonym na suchej patelni sezamem
- sos do surówki: w kielichu blendera umieść dużą garść roszponki, oliwę, ząbek czosnku, miód, szczyptę soli, ocet balsamiczny i wyciśnięty sok z cytryny.
- całość blenduj do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji
- wymieszaj sos z surówką
Zobacz także: Pizza pieczona na 12 tys. zapałek. Szalony kulinarny test ukraińskiego Youtubera
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl