Placki ziemniaczane to potrawa uwielbiana przez wiele osób. Niestety jest tłusta i ciężkostrawna. Żeby były zdrowsze i mniej kaloryczne, można jednak przyrządzić je w piekarniku.
Placki ziemniaczane. Potrzebne składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- jajko
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 1 cebula
- przyprawy
- olej
Placki ziemniaczane. Sposób przygotowania:
- ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach
- ziemniaki odstaw na 15 min, po czym odsącz nadmiar wody
- dodaj drobno posiekaną lub startą cebulę, jajko, otręby oraz sól i pierz do smaku
- blachę do pieczenia wyłóż papierem i posmaruj niewielką ilością oleju
- układaj na blasze placki
- placki piecz w temperaturze 220 stopni przez 30 min lub do zarumienienia się
Gotowe, smacznego! Placki ziemniaczane można podawać z sosem grzybowym lub gulaszem. W niektórych rejonach polski dodawana jest do nich śmietana lub cukier. Spróbuj także naszego przepisu na sernik oraz domowe frytki.
Zobacz także: Młoda kapusta z boczkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl