Nowoczesna szarlotka z kaszy jaglanej jest doskonałą alternatywą dla tej tradycyjnej. Ma znacznie mniej kalorii i żeby wyszła przepyszna, nie trzeba szczególnych zdolności kulinarnych. Niebo w gębie!
Nowoczesna szarlotka z kaszy jaglanej. Składniki:
- 1,5 kg jabłek na szarlotkę (np. reneta)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka budyniu śmietankowego (w proszku)
- 1 i 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 szklanki mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki syropu klonowego lub cukru lub ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Nowoczesna szarlotka z kaszy jaglanej. Wykonanie:
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę. Do garnka wsypać cukier, na wierzch wysypać jabłka. Podgrzewać przez około 3 - 4 minuty aż cukier zacznie się karmelizować.
- Dodać cukier wanilinowy i co chwilę mieszając gotować jabłka przez około 10 - 15 minut. Na koniec wymieszać z sypkim budyniem. Ostudzić.
- Kaszę jaglaną wsypać do większego garnka i wypłukać w ciepłej bieżącej wodzie z kranu. Odcedzić, umieścić z powrotem w garnku, dodać połowę oleju kokosowego (2 łyżki), wlać mleko i zagotować.
- Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- Wymieszać z cukrem wanilinowym, wiórkami kokosowymi oraz syropem klonowym lub cukrem do smaku.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć połowę kaszy i uklepać.
- Dodać jabłka, oprószyć cynamonem, wyłożyć pozostałą kaszę, uklepać i posypać cynamonem. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki pozostałego oleju kokosowego (2 łyżki).
- Przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut, następnie zwiększyć temp. do 220 stopni i piec jeszcze przez 15 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: