Robert Makłowicz gościł niedawno na Gastromajówce w Tarnowie na imprezie charytatywnej. Opowiedział o tradycyjnych ukraińskich potrawach, a także przyrządził jedną potrawę - zielony chłodnik z młodymi ziemniakami. Kucharz zaznaczył, że proporcje i ilość składników zależy od gotującego.
Czytaj także: Kijowska sałatka warstwowa. Będzie hitem każdej imprezy
Zielony chłodnik. Potrzebne składniki:
- kefir
- śmietana
- pół szklanki wody
- duży pęk liści niedźwiedziego czosnku
- duży pęk szczawiu
- pęczek koperku
- 5-6 rzodkiewek (w zależności od wielkości)
- 3-4 łyżki octu z czeremchy,
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka soli
- dwie łyżeczki cukru,
- młode ziemniaki
- masło
- jajka ugotowane na twardo
Czytaj także: Gofry za 2 zł. Przepis Katarzyny Bosackiej
Zielony chłodnik. Sposób przygotowania:
- ugotuj młode ziemniaki z niewielką ilością koperku i masła
- opłukany szczaw i czosnek posiekaj i przełóż na patelnię
- dolej wodę i ocet, a następnie wsyp sól i cukier
- patelnię przykry i gotuj całość kilka minut (do momentu aż warzywa zmiękną)
- po ugotowaniu przełóż szczaw i czosnek do dużej miski i zostaw do ostudzenia
- posiekaj rzodkiewkę, szczypior i koperek i dosyp do miski
- do warzyw dodaj śmietanę i kefir (kefiru powinno być więcej niż śmietany)
- chłodnik podawaj z ziemniakami i jajkami ugotowanymi na twardo
Zobacz także: Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: