Znudziło ci się jedzenie szpinaku w formie tradycyjnej, zielonej papki? A może nie lubisz smaku tego zielonego warzywa liściastego? Warto jednak z niego nie rezygnować, gdyż zawiera wiele cennych witamin. Lepiej poszukaj innych sposobów, jak go przyswoić do organizmu.
Podpowiadamy jeden z nich. Dzięki kilku prostym trikom, samodzielnie możesz wykonać w domu przepyszne smoothie ze szpinakiem, bananem i jabłkiem.
Potrzebny będzie ci tylko blender, owoce, szpinak i... dobre chęci. Taki koktajl na pewno wypijesz ze smakiem. Dobrze nada się nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.
Czym właściwie jest smoothie? Otóż to nic innego, jak koktajl zrobiony ze zmiksowanych owoców i warzyw, z dodatkiem (najczęściej) mleka lub napoju roślinnego. Przyrządzony z odpowiednich składników stanowi prawdziwy zastrzyk witaminowy.
Smoothie ze szpinakiem, bananem i jabłkiem. Oto zastrzyk witaminowy
Składniki:
- 250 g szpinaku zwykłego
- 3 banany
- 2 małe jabłka
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 szklanki napoju roślinnego lub mleka
- łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżeczki miodu
- mięta do ozdoby
Sposób wykonania:
- Umyj bardzo dokładnie pod bieżącą wodą szpinak, banany i jabłka.
- Usuń gniazda nasienne z jabłek. Następnie pokrój te owoce na kawałki.
- Obierz banany ze skóry i pokrój je na plasterki.
- Włóż wszystkie pokrojone składniki do blendera.
- Zalej produkty umieszczone w blenderze mlekiem lub napojem roślinnym (2 szklankami lub nieco więcej).
- Dodaj 2 łyżeczki miodu, siemię lniane, płatki owsiane.
- Włącz urządzenie na najwyższe obroty i dokładnie zblenduj składniki.
- Włóż smoothie do lodówki na 1h. Schłodzone smakuje lepiej. Podawaj ozdobione miętą.
Smacznego!
Czytaj więcej: Tak szkoła potraktowała jego córkę. Tata jest wściekły. Tak się zemścił