Magda Gessler zna przepis właściwie na każdą okazję. Restauratorka nigdy nie ukrywała, że bliska jej sercu jest prawdziwa polska kuchnia. A ta do dietetycznych nie należy. Jednak ziemniaczki, na które przepis znajdziecie poniżej, są przede wszystkim nieodłącznym elementem kuchni amerykańskiej. Ich smak pokochali już wszyscy Polacy, dlatego zarówno w restauracjach można je spotkać jako stały element w menu, jak i kupić we właściwie każdym sklepie. Jednak żadne i nigdzie nie smakują tak dobrze, jak te przyrządzone w domu!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczone ziemniaczki z przepisu Magdy Gessler - składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- główka czosnku,
- 3 gałązki rozmarynu,
- oliwa z oliwek,
- szczypta czerwonej słodkiej papryki,
- sól i pieprz.
Pieczone ziemniaczki z przepisu Magdy Gessler - składniki:
- Ziemniaki oczyszczamy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy w mundurkach przez około pięć minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C w opcji góra dół.
- Lekko obgotowane ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie warzywa kroimy w ćwiartki lub plastry. Możemy także pozostawić je w całości.
- Układamy ziemniaki na blaszce.
- Główkę czosnku przekrawamy na pół i układamy pomiędzy ziemniakami. Jeśli chcecie uniknąć sytuacji, w której ziemniaczki przesiąkają wam oliwą - na blaszce ułóżcie papier do pieczenia.
- Całość posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez około 35 minut.
- Po tym czasie wyciągamy upieczoną przekąskę. Ziemniaki przekładamy do misy, wyciskamy upieczony czosnek. Całość mieszamy.
- Przed podaniem dekorujemy gałązkami rozmarynu
i gotowe! Tak przyrządzone ziemniaczki stanowią idealne towarzystwo dla dań mięsnych, sałatek, lub po prostu - jako samodzielna przekąska na przykład do wieczoru przed telewizorem! Możecie przygotować także dip jogurtowy, a ulubieńcy pikantnych potraw mogą do niego dodać odrobinę sosu tabasco.
Czytaj także: Ogórkowa według Gessler. Zapomnij o tarce