Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Wychodzą idealne!

25

Nie masz co dodać do domowego kotlecika i surówki, a nie masz ochoty na ociekające tłuszczem, rozmrożone frytki? Nie szkodzi. Możesz zrobić szybkie i przepyszne, pieczone ziemniaczki w stylu kulinarnego mistrza.

Ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Wychodzą idealne!
Pieczone ziemniaczki według przepisu Gordona Ramsaya są przepyszne! (Getty Images, Hoberman Collection)

Znany ze swojej wyśmienitej kuchni i ciętego języka Gordon Ramsay uważa, że największym życiowym bólem jest bycie wegetarianinem. W swojej kuchni prezentuje jednak jadalne dzieła sztuki z wykorzystaniem prostych składników - odpowiednich zarówno dla wegetarian, jak i tych jedzących mięso. Chrupiące ziemniaczki w stylu brytyjskiego mistrza to więc danie odpowiednie zarówno dla wegetarian, jak i wspaniały dodatek dla tych, którzy lubią zjeść mięso z jakimś pysznym dodatkiem.

Przepis na ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 100g tłuszczu z gęsi lub kaczki (lub oliwy z oliwek)
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis na ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i umieść w dużym rondlu z zimną, osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 6 minut
  • W międzyczasie dodaj tłuszcz gęsi (lub kaczy; lub oliwę) do dużej brytfanny i włóż do piekarnika, aby się zagrzał
  • Odcedź ziemniaki na durszlaku i delikatnie potrząśnij, aby spulchnić brzegi. Posyp kaszą manną, ponownie potrząśnij, aby ziemniaki równomiernie pokryły się warstwą kaszy, a następnie pozostaw do wyschnięcia na parze przez 5 minut
  • Pozostaw ząbki czosnku w całości, ale lekko zmiażdż je grzbietem dłoni lub płaską stroną dużego noża
  • Ostrożnie wyłóż ziemniaki na rozgrzanej brytfannie razem z czosnkiem i rozmarynem. Polej tłuszczem (np.oliwą), aby równomiernie się przypiekły
  • Piecz przez 40-45 minut, obracając co 15 minut, aż będą chrupiące i złocisto-brązowe. Do podania dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Zobacz także: Wyglądają jak młode ziemniaki, choć nimi nie są. Jak je rozpoznać?
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić