Znany ze swojej wyśmienitej kuchni i ciętego języka Gordon Ramsay uważa, że największym życiowym bólem jest bycie wegetarianinem. W swojej kuchni prezentuje jednak jadalne dzieła sztuki z wykorzystaniem prostych składników - odpowiednich zarówno dla wegetarian, jak i tych jedzących mięso. Chrupiące ziemniaczki w stylu brytyjskiego mistrza to więc danie odpowiednie zarówno dla wegetarian, jak i wspaniały dodatek dla tych, którzy lubią zjeść mięso z jakimś pysznym dodatkiem.
Przepis na ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 100g tłuszczu z gęsi lub kaczki (lub oliwy z oliwek)
- 2 łyżeczki kaszy manny
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis na ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i umieść w dużym rondlu z zimną, osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 6 minut
- W międzyczasie dodaj tłuszcz gęsi (lub kaczy; lub oliwę) do dużej brytfanny i włóż do piekarnika, aby się zagrzał
- Odcedź ziemniaki na durszlaku i delikatnie potrząśnij, aby spulchnić brzegi. Posyp kaszą manną, ponownie potrząśnij, aby ziemniaki równomiernie pokryły się warstwą kaszy, a następnie pozostaw do wyschnięcia na parze przez 5 minut
- Pozostaw ząbki czosnku w całości, ale lekko zmiażdż je grzbietem dłoni lub płaską stroną dużego noża
- Ostrożnie wyłóż ziemniaki na rozgrzanej brytfannie razem z czosnkiem i rozmarynem. Polej tłuszczem (np.oliwą), aby równomiernie się przypiekły
- Piecz przez 40-45 minut, obracając co 15 minut, aż będą chrupiące i złocisto-brązowe. Do podania dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Zobacz także: Wyglądają jak młode ziemniaki, choć nimi nie są. Jak je rozpoznać?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: