Ta zupa idealnie sprawdzi się na zimę. Jest sycąca, rozgrzewająca, ma dużo białka pochodzenia roślinnego. Dzięki temu najemy się, ale nie będziemy trawić dania jak pyton. Szczególnie po świątecznym szaleństwie warto zafundować sobie taki obiad. Zwłaszcza, że zupa robi się szybko i to prawie sama.
Czytaj także: Ryba po japońsku. Doskonała na Boże Narodzenie
Przepis na zimową zupę krem. Składniki:
- główka kalafiora podzielonego na różyczki
- duża cebula lub dwie mniejsze
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki fasoli białej
- pół szklanki nerkowców
- rozmaryn
- tymianek
- liście laurowe
- oliwa z oliwek
- płatki drożdżowe
- bulion warzywny (ok. 2 l)
- sól, pieprz
Przepis na zimową zupę krem. Wykonanie:
- Cebulę i czosnek drobno pokrój
- Nerkowce zalej gorącą wodą, by zmiękły
- Fasolę opłucz z zalewy na sitku
- Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie do momentu, aż staną się delikatnie brązowe
- Wlej bulion i wrzuć resztę wszystkich składników
- Gotuj do momentu. gdy kalafior będzie miękki
- Na koniec zblenduj, dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem
- Możesz podawać z odrobiną śmietany
Czytaj także: Wigilijne racuchy. Deser idealny na Boże Narodzenie
Zobacz także: Zupa ziemniaczana ze szpinakiem. Miłośnicy szpinaku będą zachwyceni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl