Corn-dogi to parówki lub ser mozzarella zanurzone w cieście i usmażone na głębokim tłuszczu. W Korei istnieje dziesiątki wariantów tej przekąski m.in. z ziemniakami, krewetkami czy też posypane cukrem. Jeśli chcesz przekonać jak smakują, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Corn-dogi. Potrzebne składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml zimnego mleka
- 1 duże jajko prosto z lodówki
- 3 parówki
- 3 kawałki twardej mozzarelli
- 3 długie drewniane patyczki (jak do szaszłyków)
- 1 szklanka bułki tartej lub panierki panko
- olej do smażenia
- ketchup, musztarda, majonez lub inny dowolny sos
Corn-dogi. Sposób wykonania:
- mąkę, cukier puder, sól, proszek do pieczenia, mleko i jajko wymieszaj na gładką masę
- gotowe ciasto przelej do wysokiego i wąskiego naczynia, w którym łatwo będzie zanurzać corn-dogi
- na każdy patyczek nadziej parówkę i po kawałku sera
- na talerz wysyp bułkę tartą (lub panko)
- w garnku z grubym dnem rozgrzej olej
- parówki zanurz w cieście, obtocz w bułce, a następnie szybko przełóż do garnka z rozgrzanym tłuszczem
- corn-dogi smaż do zarumienienia się, a następnie przełóż na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym
Gotowe! Corn-dogi podawaj z ketchupem, musztardą lub swoim ulubionym sosem. Jeśli chcesz przygotować wegetariańską wersję tej przekąski użyj samego sera mozzarella.
Zobacz także: Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl