Jajka po florencku to świetny pomysł na walentynkowe śniadanie. Na pewno pozytywnie zaskoczysz partnera lub partnerkę, kiedy zaraz po przebudzeniu podasz mu na tacy świeżo przygotowane danie.
Przeczytaj także: Jajka inaczej. Przepis zmieniający życie
Przepis na jajka po florencku – potrzebne składniki
- dwa jajka
- świeży pieczywo – dwie kromki chleba lub połówki bułki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka masła
- szczypta octu – najlepiej winnego
- garść świeżego szpinaku
Przeczytaj także: Przepis na jajka po benedyktyńsku. Proste i smaczne śniadanie
Przepis na jajka po florencku – sposób przygotowania
- Do garnka nalej wodę, dodaj ocet i sól. Zacznij ją gotować.
- Do oddzielnego naczynia rozbij jajka. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzuć je do niej i gotuj przez nie dłużej niż przez trzy minuty, aby białko się ścięło, ale żółtko było płynne – jednak nie surowe.
- W międzyczasie rozpuść na patelni masło, a kiedy się rozgrzeje, zacznij smażyć na niej umyty wcześniej szpinak. Mieszaj aż do przywiędnięcia liści.
Przeczytaj także: Prosty przepis na efektowne śniadanie. Jajko na chmurce
Na połówkach bułki lub kromkach chleba umieść liście szpinaku, a na nich jajka. Jeśli masz ochotę, możesz je doprawić lub dodać odrobinę sosu holenderskiego. Smacznego!