Bajaderki to doskonały sposób na poświąteczne resztki ciast. Wystarczy zmielić kawałki piernika, sernika lub biszkoptu i dodać kilka prostych składników, żeby tchnąć w nie nowe życie.
Przepis na bajaderki. Potrzebne składniki:
- ok. 0,5 kg biszkoptów, herbatników lub ciasta typu biszkopt, piernik (bez galaretki) – nada się nawet zakalec
- 1-2 łyżki serka mascarpone lub homogenizowanego
- 1-2 łyżki powideł lub dżemu
- dwie garście posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
- łyżka masła
na polewę:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- posiekane orzechy lub kolorowa posypka lub wiórki kokosowe
Czytaj też: Przepis na poświąteczną zupę na lepsze trawienie
Przepis na bajaderki. Sposób przygotowania:
- Ciasta pokruszyć, najwygodniej będzie z pomocą robota kuchennego
- Dodać serek, powidła i miękkie masło, zagnieść na jednolitą plastyczną masę
- W zależności od konsystencji masę można zagęścić, dodając np. pokruszone herbatniki, orzechy, kakao, bułkę tartą lub mleko w proszku (jeśli masa jest za gęsta, wystarczy odrobina śmietany, mleka lub powideł)
- Z przygotowanej masy formować kulki
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem
- Kulki ciasta smarować rozpuszczoną czekoladą, obtoczyć w posypce i odstawić do zastygnięcia w lodówce
I gotowe! Bajaderki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli dodamy do nich aromat migdałowy lub rumowy albo odrobinę mocnego alkoholu.
Spróbuj też: Przepis na proste i szybkie kaszotto
Zobacz także: Zobacz także: Niezdrowa dieta paleo. Nasi przodkowie jedli toksyczne owoce morza
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl