"Święta, święta i po świętach". To zdanie co roku musi paść co najmniej raz. Najczęściej słyszymy je w kuchni. Wszystko to jest spowodowane ogromną ilością resztek, które nam zostają po biesiadowaniu.
Teraz już nie musisz się martwić o pieczone mięsa czy niedojedzone wędliny. Okazuje się, że sprawdzą się one genialnie w przygotowaniu quiche, czyli słonej odmiany tarty. To danie jest niezwykle popularne we Francji. Niebo w gębie!
Quiche ze świątecznych resztek. Potrzebne składniki
- resztki pieczonych mięs i wędlin (ok. 200 gramów)
- 250 g mąki
- 100 g masła
- żółtko
- łyżka zimnej wody woda
- olej
- ulubione przyprawy
- 300 ml śmietanki 36 proc.
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- pieczarki
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Quiche ze świątecznych resztek. Sposób przygotowania
- Z mąki, masła i żółtka, zaprawionych wodą, olejem i odrobiną przypraw, ugniatamy ciasto.
- Przez godzinę chłodzimy je w lodówce.
- Po tym czasie rozwałkowujemy i układamy na formie do tarty.
- Potem nakłuwamy wykałaczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkami, przyprawiamy solą, pieprzem i pokrojonymi w plastry pieczarkami.
- Na wyciągnięte z piekarnika ciasto kładziemy drobno pokrojone wigilijne resztki i zalewamy jajeczno-śmietanową masą.
- Ponownie pieczemy przez około 15 minut.