W czasie szalejącej inflacji i drożyzny w sklepach nie można pozwolić sobie na marnowanie jedzenia. Popularna dziennikarka Katarzyna Bosacka podzieliła się z internautami swoim sposobem na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu. Z niedojedzonych kawałków pieczonego kurczaka można przygotować pyszny, aromatyczny bulion w stylu azjatyckim. Wystarczy dodać parę składników, które prawdopodobnie macie już w swoich lodówkach. Tanim kosztem zrobicie ramen jak z restauracji!
Czytaj także: Przepis na domową pizzę. Taniej i łatwiej niż myślisz
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na ramen z resztek kurczaka wg. Bosackiej. Potrzebne składniki
- Resztki pieczonego kurczaka - korpus, skrzydełka, tłuszcz, który wytopił się podczas pieczenia
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1/4 selera
- 1 papryczka chilli
- Garść suszonych grzybów, mogą być grzybki mun
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 goździków
- 5-centymetrowy kawałek korzenia imbiru, obrany
- 2 łyżki sosu sojowego
- Opcjonalnie gwiazdka lub dwie anyżu
- Pół łyżeczki imbiru w proszku
- Szczypta papryki ostrej
- Szczypta kurkumy
- Pieprz do smaku
- Dowolny makaron, może być spaghetti albo specjalny makaron do ramenu
Do dekoracji:
- Szczypior
- Pół marchewki
- 2 liście kapusty włoskiej
Przepis na ramen z resztek kurczaka wg. Bosackiej.
- Kurczaka przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj na wolnym ogniu
- Cebulę pokrój w ćwiartki, seler i marchewkę na mniejsze kawałki, a papryczkę chilli w plasterki. Dodaj wszystko do wywaru razem z grzybami
- Bulion dopraw goździkami, imbirem, papryką ostrą, kurkumą, pieprzem, anyżem i sosem sojowym (jeśli bulion będzie za mało słony, możesz dodać więcej sosu sojowego)
- Korzeń imbiru pokrój w plasterki i dodaj do wywaru
- Wszystko zamieszaj, garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez co najmniej godzinę, a najlepiej dwie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojony w plasterki czosnek
- W międzyczasie przygotuj dodatki: liście kapusty i marchewkę pokrój w cienkie paseczki, a szczypiorek posiekaj
- Do miski przełóż makaron, na nim ułóż pokrojoną kapustę i marchewkę, wszystko zalej bulionem. Na koniec posyp szczypiorkiem
Dla jeszcze bardziej orientalnego efektu możesz dodać do zupy przekrojone na pół jajko, ugotowane wcześniej na półmiękko, a także kiełki bambusa. Smacznego!