Placki żmudzkie to danie pochodzące prosto z Litwy. Przepis jest bardzo prosty - do ziemniaczanej masy dodajemy farsz i smażymy. Farsz możemy dobrać według własnego uznania. Świetnie sprawdza się tu mielone mięso, a wegetarianom powinno posmakować połączenie szpinaku i sera. Można też spróbować na słodko - słodki twaróg w środku i wierzch polany miodem.
Czytaj także: Przepis na domowe orzeszki w panierce
Przepis na placki żmudzkie. Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- cebula
- 400 g mielonego mięsa
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Czytaj także: Banalne ciasto na kefirze. Zrobisz je w 5 minut
Przepis na placki żmudzkie. Wykonanie:
- Ziemniaki dokładnie zmiel, dodaj jajko, mąkę, odrobinę soli i pieprzu i wymieszaj na gładką masę
- Mięso podsmaż na patelni z posiekaną drobno cebulą, przypraw solą i pieprzem
- Farsz wkładaj do środka ziemniaczanej masy, formuj kształt kotlecików
- Smaż z obu stron na patelni do uzyskania złotego koloru
- Podawaj ze śmietaną
Czytaj także: Budyniowe racuchy. Nowe wersja znanego przysmaku
Zobacz także: Zobacz też: Pyszna zapiekanka: Trzy składniki i obiad gotowy